Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” a fostei Mănăstiri Cioara Din Săliștea, Alba

Ajuns în ținutul de la poalele Munților Șureanu, în apropiere de Cugir, te poți opri la Tărtăria, localitatea care a îmbogățit istoria umanității prin tăblițele de lut scrise cu mii de ani înainte de Hristos.

Mai sus, în satul care se numea Cioara până când regimul comunist i-a schimbat numele în Săliștea, pe umărul unui deal, zărești o biserică de lemn, ce pare că a rezistat bine timpului.

A fost construită în anul 1798, exact în satul de unde călugărul Sofronie stârnise o revoltă pentru păstrarea credinței strămoșești a românilor. În urma acesteia, ortodocșii obțineau recunoașterea de către Curtea de la Viena a existenței legale a Bisericii lor. 

Astăzi, lăcașul străvechi, ca și troița din pronaos, sculptată cu rozete pe umerași, aduc mărturie pentru arta cioplirii lemnului în Transilvania.

Scurtă incursiune istorică

Edificiul ecleziastic este constituit din elemente ale altor două biserici, respectiv cea a schitului „Afteia” din Plăișorul Cioarei care a fost distrusă de două ori, prima dată în 1757, apoi în 1788, precum și din biserica fostului sat Archișul Românesc. 

Centru al rezistenței românești, așezământul din Plăișorul Cioarei a atras după sine ura stăpânirii politice, în consecință suferind repetate distrugeri. Prima dată, acesta a fost avariat în jurul anului 1757, dar a fost refăcut imediat după cum atestă clopotul dăruit mănăstirii în 1763.

În anul 1788 lăcașul mănăstiresc a fost din nou distrus, iar cu materialul provenit de la acesta, la finalul secolului al XVIII-lea s-a construit în cimitirul vechi actuala biserică de lemn. 

Comori neprețuite

Pisania de sub icoana de hram ne transmite faptul că fruntariul a fost zugrăvit în vremea împăratului Franciscus. 

Pe ușile împărătești se află reprezentarea Blagoveșteniei, realizată de către Simion Zugravul de la Laz, în anul 1830 iunie. Odată cu cărțile, au fost aduse aici de la Plăișor și piese pictate, precum friza apostolilor și icoanele împărătești din 1770. În plus, tot din școala de la Laz, se mai regăsesc aici și icoane din anii 1860, 1870 semnate de către Toma și Sima Zugrav. 

În pronaosul bisericii a fost adusă și o troiță sculptată cu rozete și nervuri în frânghie, ea depunând mărturie pentru arta cioplirii lemnului, cu care fusese împodobit și lăcașul din Plăișor.

Experiențe unice

Oprește-te un timp în vatra strămoșească Săliștea, deoarece este un loc încărcat de istorie, pe care merită să îl descoperi. Aici au fost descoperite vestigii dacice ce dovedesc locuirea acestui ținut cu două secole înainte de Hristos. Descoperirea s-a făcut în 1820, atunci când s-a scos la lumină un tezaur format dintr-o placă, un lanţ şi două coliere, toate din argint și care astăzi se află la Muzeul de Artă din Viena.

Chiar în proximitatea bisericii se află și Casa Barcsay, un monument istoric ce datează de la mijlocul sec. al XVIII-lea, în prezent sediul Primăriei comunei Săliștea. 

Și dacă tot ești în zonă, îți recomandăm să faci un popas și la situl arheologic de la Tărtăria, unde s-au descoperit tăbliţe din lut inscripţionate, ce atestă locuirea acestei zone încă din anul 5500 î.Hr.


Ghid Audio

Română
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” a fostei Mănăstiri Cioara Din Săliștea, Alba

Săliștea, județul Alba

Facilități
Grup sanitar în locație sau proximitate

da

Ghid turiști

limba română

Parcare

în proximitate

Acces obiectiv

bicicletă, la pas, rutier


Recenzii

Alte obiective din Ruta bisericilor de lemn

Placeholder
Placeholder
Placeholder

Atracții turistice din zonă

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
0:00
0:00